Demonstratie polijsten bleek een ware ‘eye opener’ voor velen.

De afgelopen weken heb ik bij verschillende roeiverenigingen in Nederland gratis een kijkje in de keuken gegeven bij Polijstworkshops.nl dmv een gratis demonstratie polijsten. De slechtste boten werden voor me klaargelegd, veelal met een glunderende blik van de aanwezige onderhoudscommissie. “Nou, laat maar eens zien wat je kunt” is me meerdere malen gezegd. En zo gezegd, zo gedaan.

Ik heb boten gehad die op het oog al glad waren en boten die zo dof waren als een ouwerwets schoolbord. Ongeacht de beginstaat van het oppervlak, waren de reacties eigenlijk overal hetzelfde. Iedereen is altijd verrast door het resultaat van de demonstratie polijsten. “Zacht als baby billetjes”, “ongelooflijk, zo glad als een spiegel”.boot-na-demonstratie-polijsten

 Enthousiast

Ik vind het mooi om mensen net zo enthousiast te maken met een demonstratie polijsten als dat ik zelf ben. Daar haal ik veel voldoening uit. Tijdens zo’n gratis demonstratie polijsten willen deelnemers me letterlijk op de vingers kunnen kijken en dat vind ik geen enkel bezwaar. Het is leuk om uit te leggen wat ik aan het doen ben en waarom.

Ik vind het logisch dat mensen eerst even de kat uit de boom willen kijken en willen zien wat zo’n polijstworkshop nou aan voordeel oplevert. Tijdens en na een demonstratie polijsten worden er altijd de meest uiteenlopende vragen gesteld en ik probeer altijd overal antwoord op te geven.

Veelgestelde vragen zijn:

  • Wat is het beste polijstmiddel?
  • Wat voor machine gebruik je voor het polijsten?
  • Kun je houten boten ook polijsten?
  • Waarom gebruik je geen commandant voor het polijsten?
  • Hoe vaak moet je polijsten?
  • Is spuitnevel weg te werken?
  • Wat is het doel van een workshop polijsten?
  • Leer je ook auto’s polijsten?

Demonstratie polijsten laat je het verschil voor en na zien

Wat is het beste polijstmiddel?

Ik heb gemerkt dat veel verenigingen Commandant gebruiken voor het handmatig polijsten van de boot en daarnaast Turtle Wax gebruiken om de boot in de was te zetten. Ik raad je dat niet aan. Commandant doet ‘het trucje’ niet goed en Turtle Wax is niet duurzaam genoeg in mijn ogen. Na een paar keer varen is die wax van je boot verdwenen en kun je opnieuw beginnen met polijsten en waxen. In plaats daarvan gebruik ik minimaal een botenwax, maar ik raad je aan om met lakverzegeling of keramische coating te werken. Voor het polijsten gebruik ik meestal Menzerna, dat is een professioneel polijstmiddel met erg goede resultaten en is fijn om mee te werken.

na de demonstratie polijsten even voelen hoe glad

 

Wat voor machine gebruik je voor het polijsten?

In de workshop laat ik je kennis maken met een roterende en een excentrische polijstmachine. Allebei zijn ze erg effectief. Voor de ongeoefende poetser is een excentrische machine vaak prettiger en vergevingsgezinder om mee te werken. Een roterende machine draait zwaarder dan een excentrische, daardoor is deze soms beter om gericht krassen weg te slijpen, maar de kans op doorbranden is daardoor wat groter. De excentrische machine draait veel lichter en zal niet gauw de lak te warm maken.

 

Zijn houten boten ook te polijsten?

Jazeker kun je houten boten polijsten. Mits deze gelakt zijn weliswaar, maar dat is in de meeste gevallen zo. Het polijsten werkt op dezelfde manier als bij de andere boten. De kans op hologrammen (poetsbanen) in het zonlicht is wat groter, maar ik leer je hoe je dat voorkomt.

 

Hoe vaak moet je polijsten?

Mijn doel is om je niet te vaak te laten polijsten. Beter één keer goed doen, dan een paar keer half. Wanneer een boot goed gepolijst is en is voorzien van een goeie lakbescherming is het verder niet vaak meer nodig om een boot opnieuw te polijsten. Veelgebruikte boten misschien één keer per jaar even met een licht polijstmiddel na polijsten en opnieuw voorzien van een beschermlaag. Wanneer je een  keramische coating of lakverzegeling hebt aangebracht, zal je boot jarenlang mooi en glad blijven.

Is spuitnevel te verwijderen?

Spuitnevel is vaak goed weg te halen. Dat kan door schuren, kleien of polijsten. Het is goed om eerst te proberen met kleien om de oneffenheden weg te halen, mocht dat niet lukken dan kun je schuren met heel fijn schuurpapier. Maximaal korrel 1500 zou ik doen, of nog fijner (korrel 2000-2500). Daarna kun je polijsten en is alles weer glad en mooi.

 

Wat is het doel van een workshop polijsten?

Het voornaamste doel van de workshop is het duurzaam onderhouden van de vloot en het vergroten van het vaarcomfort. Daarnaast pakken de meeste roeiers sneller naar een blinkende boot dan naar een die er ‘versleten’ uitziet, ‘dat vaart nu eenmaal lekkerder‘….

Leer je ook auto’s polijsten?

Jazeker kan ik je auto’s leren poetsen! Ik heb honderden auto’s gepoetst en gepolijst en ik hou me nog steeds dagelijks op de hoogte houden van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van technieken, machines en poetsmiddelen. Die kennis en kunde draag ik graag over aan jou.